یکی از مهمترین مراحل نگهداری از فرشهای دستباف و ماشینی، تا زدن صحیح آنها است. این کار نه تنها به افزایش طول عمر فرش کمک میکند، بلکه از ایجاد چین و چروکهای دائمی و آسیبهای احتمالی در حین جابجایی نیز جلوگیری میکند. اگر قصد اسبابکشی دارید یا میخواهید فرش اضافی خود را در انباری نگهداری کنید، دانستن نحوه صحیح تا زدن فرش امری ضروری است. در ادامه، به شما آموزش خواهیم داد که چگونه فرشهایتان را به درستی تا بزنید تا در بهترین شرایط نگهداری شوند.
در این مقاله از فروشگاه اینترنتی فرش مشهد قصد دارد تا اهمیت تا زدن صحیح فرش را به شما نشان دهد و سپس به صورت مرحله به مرحله، روش اصولی انجام این کار را آموزش دهد. پیشنهاد میکنیم برای حفظ کیفیت و طول عمر فرشهایتان، تمام مراحل این آموزش را با دقت دنبال کنید.
نحوه صحیح تا زدن فرش
با توجه به تغییرات در چیدمان و جابهجایی، بستهبندی مناسب فرش از اهمیت ویژهای برخوردار است. عدم رعایت اصول صحیح بستهبندی میتواند به فرش آسیب جدی وارد کرده و موجب ایجاد چینوچروکهای دائمی و تغییر شکل آن شود. بنابراین، برای حفظ یکپارچگی و زیبایی فرش، باید به مرحله بستهبندی آن توجه ویژهای داشت.
برای تا زدن فرش دو روش اصلی وجود دارد: یک لایه و دو لایه. روش یک لایه که برای نگهداری طولانیمدت در انبار مناسبتر است، به بافت فرش آسیب کمتری میرساند. اما اگر قصد جابهجایی یا اسبابکشی دارید، روش دو لایه به دلیل حجم کمتر فرش، انتخاب بهتری خواهد بود. در واقع، روش تا زدن فرش به مدت زمان نگهداری و نوع جابهجایی بستگی دارد.
مطالعه بیشتر: اصول نگهداری صحیح از فرش های دست بافت و ماشینی
-
نحوه صحیح تا زدن فرش: روش یک لایه
ابتدا فرش را پشت و رو کرده و کاملاً روی کف زمین پهن کنید. سپس، از یکی از لبههای چپ یا راست، فرش را از طول به اندازهی نصف تا کنید. پس از این مرحله، با دست خود فرش را صاف کنید و جهت خواب آن را با کشیدن دست بررسی کنید تا متوجه شوید که به سمت بالا یا پایین است.
در مرحله بعد، برخلاف جهت خواب فرش، یک سوم آن را از عرض تا کنید. سپس این قسمت تا خورده را در همان جهت اولیه دوباره تا بزنید و این کار را تکرار کنید تا فرش به مستطیلی کوچک و حجیم تبدیل شود. در نهایت، برای حمل آسانتر و جلوگیری از باز شدن فرش، میتوانید آن را با طناب محکم ببندید.
-
نحوه صحیح تا زدن فرش: روش دو لایه
این روش تا زدن فرش، مخصوصاً برای مواقع جابهجایی و اسبابکشی بسیار کاربردی است؛ چراکه فرش را فشرده و قابلحمل میکند. با این حال، توجه داشته باشید که این روش برای نگهداری طولانیمدت فرش توصیه نمیشود و روش استاندارد برای نگهداری فرش، روش دیگری است که معمولاً توسط فرشفروشان حرفهای به کار میرود. روش استاندارد به فرش آسیب کمتری میرساند، اما به فضای بیشتری برای نگهداری نیاز دارد.
۱. فرش را برعکس و روی سطحی صاف پهن کنید.
۲. در مرحله دوم، فرش را به صورت طولی تا کنید و این تا زدن را از ابتدا تا حدود یکسوم طول فرش انجام دهید (برخلاف روش قبلی که تا نصف بود).
۳. فرش را همینطور به تا زدن ادامه دهید و در نهایت، یکسوم باقیمانده فرش را بهصورت طولی روی بخشی که تا کردهاید قرار دهید، بهطوری که فرش به شکل یک مستطیل باریک و کشیده درآید.
۴. جهت خواب فرش را با کشیدن دست پیدا کنید و سپس برخلاف خواب فرش، یکسوم آن را از عرض تا کنید.
۵. از روی فرش کنار بروید؛ در پشت قسمت تاخورده زانو بزنید و یکسوم تاخورده را در دو مرحله دیگر تا بزنید. این کار را ادامه دهید تا فرش به یک مستطیل کوچک و جمعوجور تبدیل شود.
۶. فرش تاخورده را با یک طناب محکم ببندید تا در طول مسیر باز نشود.
برای نگهداری طولانی مدت فرش، محیطی خشک و عاری از رطوبت انتخاب کنید که نورگیر باشد. پیش از تا زدن، حتماً لکهها را پاک کرده و برای پیشگیری از آسیب حشرات، از نفتالین استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که نحوه صحیح تا زدن نیز در حفظ کیفیت فرش مؤثر است. برای آشنایی با سایر نکات نگهداری فرش، میتوانید مقالات مرتبط را مطالعه نمایید.
مطالعه بیشتر: دلایل پوسیدگی فرش| چرا فرش شما خراب میشود؟
اگر در مورد روشهای صحیح تا زدن فرشهای دستباف یا ماشینی و نکات مهم در این زمینه سوال یا ابهامی دارید، خوشحال میشویم که آن را با ما در میان بگذارید. بخش نظرات، فضایی مناسب برای مطرح کردن سوالات شما و دریافت پاسخهای کارشناسی است.
انتخاب شیوهی مناسب برای تا کردن فرش
انتخاب بهترین روش برای تا زدن فرش ماشینی به عواملی مانند ضخامت فرش، نوع آن و فضای موجود برای نگهداری بستگی دارد:
- فرشهای نازک: برای فرشهای نازک که فضای کافی برای نگهداری آنها فراهم است، روش تا زدن یکلایه ساده و سریعتر است.
- فرشهای ضخیم: در مورد فرشهای پرز بلندتر مانند فرشهای ۷۰۰ شانه یا زمانی که میخواهیم فضای کمتری اشغال شود، تا کردن فرش به روش دو لایه توصیه میشود.
جمعکردن فرش زمانی که به آن احتیاج ندارید
برای حفظ زیبایی و افزایش طول عمر فرش، چه دستباف باشد و چه ماشینی، رعایت نکات نگهداری بسیار مهم است. تا زدن صحیح فرش در زمان عدم استفاده، از پوسیدگی، پارگی و کثیف شدن آن جلوگیری کرده و به حفظ کیفیت اولیه آن کمک شایانی میکند.
مطالعه بیشتر: بهترین روشهای تمیز کردن فرش بدون شستن در خانه
رول کردن به جای تا زدن
این روش برای فرشهایی که مدت زیادی از آنها استفاده نمیشود، مناسب است. ابتدا فرش را روی سطحی صاف پهن کرده، سپس به آرامی از یک سمت آن را رول کنید. توجه داشته باشید که لایهها بیش از حد فشرده نشوند.
مزایای لوله کردن فرش نسبت به تا زدن
فرشها، اعم از دستباف و ماشینی، جزو ارزشمندترین وسایل در منازل ما به شمار میروند. مراقبت درست از آنها باعث افزایش دوامشان و جلوگیری از آسیبهایی مانند پوسیدگی، پارگی و کثیفی میشود. در صورتی که به طور موقت نیازی به استفاده از فرش خود ندارید، لوله کردن یا تا زدن اصولی آن به حفظ کیفیت و زیبایی فرش کمک خواهد کرد.
هر دو روش لوله کردن و تا زدن فرش برای نگهداری موقت مناسب هستند، اما لوله کردن فرش مزایای زیادی نسبت به تا زدن دارد:
۱. جلوگیری از ایجاد چین و چروک
۲. حفظ شکل و ساختار فرش
۳. اشغال فضای کمتر
۴. کاهش خطر آسیب دیدگی
۵. جلوگیری از جمع شدن گرد و غبار
۶. تسهیل در حمل و نقل
و در آخر…
به یاد داشته باشید که برای حفظ کیفیت فرش، پس از تا زدن آن را در انباری خشک و عاری از رطوبت نگهداری کنید. این انبار باید دارای پنجرهای باشد تا نور خورشید به طور غیرمستقیم به فرش بتابد. پیش از تا زدن، حتما لکههای فرش را کاملاً تمیز کنید و برای جلوگیری از آسیب دیدن فرش توسط بید، بین لایههای تا شده آن از نفتالین استفاده نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نگهداری از فرش، میتوانید مقالات قبلی ما را مطالعه کنید.
اگر در خصوص نحوه صحیح تا زدن فرش دستباف یا ماشینی و نکات مهم در این زمینه، پرسشی در ذهن دارید، میتوانید از طریق بخش نظرات، سوال خود را با ما مطرح نمایید. همچنین میتوانید از قسمت تماس با باما با ما در ارتباط باشید کارشناسان ما آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما هستند.